Tävling

Välkommen till Norra Gotlands Brukshundklubb

Välkommen till

NGBKs tävlingssektor

Ansvariga: Camilla Pettersson, Linda Rung, Susanne Winberg


 Att träna och tävla är roligt både för dig och hunden. Det är inte bara kul att träna tillsammans med sin hund, man har även nytta av träningen i vardagen.

Det finns många olika dicipliner att träna och tävla. Här följer några exempel.....


BRUKS

Inom brukshundssporten finns fyra grenar -SPÅR, SÖK, SKYDD & RAPPORT- och man tävlar med hunden på fyra olika nivåer.

Gemensamt för de olika nivåerna är att hunden prövas dels i fältprov och dels i lydnadprov. LÄS MER


IGP, BHP, BSL och BSP

SBK har även tävlingar i IGP (Internationell Prövningsordning) som är en kontinental variant till vår skyddshund. I IGP  ingår skyddsarbete, spår och lydnad. Det är främst rasklubbarna som arrangerar tävlingar i IGP.

BHP (BruksHundProv) har liknande regler som IGP. I BSL (Brukshundprov Spår Lydnad) ingår endast spår och lydnad. BSP (Brukshundprov SPår) är ett rent spårprov.  LÄS MER  LYDNAD

I lydnadsprov tävlar man med hunden i fyra olika klasser där svårigheterna ökar successivt. Den lägsta klassen består av grundläggande moment såsom fotgående med och utan koppel, hopp och platsliggande. Årligen arrangeras SM i lydnadsprov dit landets bästa ekipage kvalificerar sig.


Alla hundar som är registrerade hos Svenska Kennelklubben har rätt att delta i lydnadsprov. Sedan 2008 kan även oregistrerade hundar tävla genom att ansöka om en speciell tävlingslicens. Eftersom de tävlande hundarnas storlek kan variera har man anpassat vissa moment till exempel hopp över hinder och apportering. LÄS MER 


AGILITY


Agility är den snabbast växande hundsporten i Sverige. Sedan 1987 är det en officiell hundsport med bland annat SM & championat.

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana.  Själva ordet "agility" betyder snabbhet & vighet. Att träna och tävla i agility är en bra sysselsättning som stärker samarbetet mellan förare och hund.Det är en fartfylld sport, som både hundar och människor tycker är roligt. LÄS MER IPO-R (Räddning)

IPO-R är en form av bruksprov som på senare år blivit mycket populär. I Sverige kan man starta i grenarna spår, ytsök och ruinsök. Alla grenar är öppna för vem som helst, utom den högsta klassen i ruinsök som bara är öppen för räddningshundar. LÄS MER  


BRUKSPROV BEVAKNING

Svenska Brukshundklubben utbildar bevakningshundar och förare till Försvarsmakten. Grenen består dels av fältprov och dels lydnadsprov. Även icke registrerad hund som är certifierad som bevakningshund äger rätt att delta. LÄS MER 


DRAGHUND

Tycker du om att springa, cykla eller åka skidor med din/dina hundar? Då sysslar du nästan med draghundsport. Det finns flera spännande grenar inom draghundsporten.

Om man vill tävla drag under vintersäsong kan man tävla i linkörning eller nordisk stil där hunden drar en pulka och du åker skidor bakom kopplad i pulkan. Har man flera hundar finns slädhund-stil, där föraren står på släden som oftast dras av flera hundar. Nu finns även flera barmarksgrenar inom draghundsporten. LÄS MER.Klubbens tävlingar 2020

19 april lydnadsprov INSTÄLLT

31 maj Bruksprov spår INSTÄLLT

20 sept Bruksprov spår o sök akl

10 okt Lydnadsprov, start-lkl2

 

 

SBK Tävling

 

Serietävlingen

De senaste åren har NGBK arrangerat fyra tillfällen med träningstävlingar. Man deltar där i valfri lydnadsklass eller i bruksklassernas lydnadsdel (platsligg utan skott).

50:-/ekipage

Serietävling:

Måndag 14/9 kl.18.30

Måndag 28/9 kl.18.30

Blir bara två i år då corona har satt stopp...

 

 

 

Klubbmästare

Här är sammanställning på de ekipage, som under de senaste åren blivit klubbmästare hos NGBK.

Klubbmästare räknas på de som lyckats bäst på officiella tävlingar under året.

 

 

 

Årets hundar

För att kunna vara med och konkurera om titelt "Årets Hund" ska tävlingsresultaten vara inrapporterade till Camilla Pettersson innan årsskiftet.

camillape67@hotmail.com eller

Othem Barshage 164B

624 46 Slite